Az ideális macskaeledel kiválasztása

Az ideális macskaeledel kiválasztásaA macska sokak kedvenc háziállata, ahhoz azonban, hogy egészséges legyen a kedvencünk, oda kell figyelni az étrendjére. Amíg kutyáknál bevett szokás, hogy az étrendjük nagy részét a konyhai maradékok teszik ki, addig macskáknál már nehezebb dolgunk van, ha a fejlődésre is figyelni akarunk.

Nagyon fontos, hogy mindig a cica életkorának megfelelő eledelt vásároljunk. Gyakori tévhit, hogy nincs különbség az eledelek összetétele között, azonban a minőségi macskaeledeleknél a gyártók minden ételt úgy állítanak össze, hogy az adott életkorban szükséges tápanyagokat biztosítsa. Mivel a macska ragadozó, ezért minden eledelnek a fő összetevője a hús kell, hogy legyen. A hús mellett természetesen szükség van zöldségekre, növényekre is az étrendben.

A kismacskáknak olyan eledelt válasszunk, amely a növekedésüket segíti. Ez azt jelenti, hogy magas legyen a fehérjetartalma, és amennyiben lehetséges, az adott eledelben egy fajta fehérje legyen megtalálható. Felnőtt korban a fehérjeigény csökken, és jobban kell ügyelni arra a lehetséges elhízás miatt, hogy kevesebbet fogyasszon kedvencünk. Idősebb korban ez még fontosabb, mivel ilyenkor már kevesebbet mozog a macska. A fehérjét nem szabad elfelejteni, de ki kell egészíteni megfelelő mennyiségű vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Idős korban veseproblémák szoktak megjelenni a cicáknál, aminek az esélyét szintén a megfelelő étrenddel lehet csökkenteni.