Milyen dokumentumok kellenek céges bankszámla nyitásához?

Milyen dokumentumok kellenek céges bankszámla nyitásához?Ha magánszemélyként szeretnénk számlát nyitni egy banknál, akkor viszonylag könnyű dolgunk van, ugyanis csak a saját személyazonosító okmányunkat kell bemutatni, és már tudjuk is intézni a számlanyitással kapcsolatos ügyeket. Céges számla nyitása esetén azonban több dokumentumra lesz szükségünk, lássuk, hogy melyek ezek a dokumentumok.

Céges bankszámla nyitáskor is szükség lesz természetesen a személyazonosító okmányokra, ezzel tudjuk saját magunkat igazolni, de ezen kívül számos céggel kapcsolatos dokumentumot is vinnünk kell magunkkal.

Mindenképpen szükség lesz a vállalkozás létesítő okiratának bemutatására. Ez a dokumentum általában a társasági szerződés, alapító okirat, alapszabály. Szintén nagyon fontos dokumentum a cégkivonat. Céges bankszámla nyitáshoz általában közhiteles cégkivonatot kérnek. A cégkivonatban többek között szerepel az is, hogy kik azok, akik jogosultak egy vállalkozást képviselni, a vállalkozás nevében eljárni. Ez fontos információ, ez alapján tudja ugyanis a bank megállapítani, hogy jogunk van-e céges számlát nyitni.

Ha jogunk van erre, akkor a személyazonosító okmányaink mellett egy közjegyző által hitelesített aláírási címpéldányt vagy egy ügyvéd által ellenjegyzett aláírás mintát is be kell mutatni.

A fenti információk már bejegyzett, működő cégre vonatkoznak. Előfordulhat azonban, hogy cégünk bejegyzés alatt áll, de még nem működik. Ilyenkor olyan tanúsítványt kell bemutatni, ami 30 napnál nem régebbi, és hiteles formában tartalmazza a cég adószámát és statisztikai számjelét.