junge Welt 2017. október 4.

Nem minden katalán jobboldali, aki a vasárnapi népszavazást elutasította - mondja Josep María Rodríguez Rovira, aki az 1970-es, 80-as években a Spanyol Kommunista Párt (PCE) központi bizottságának tagja, a Katalán Egyesített Szocialista Párt (PSUC) titkára, valamint a barcelonai szakszervezeti szövetség (CCOO) főtitkára volt.

katalan
„A Katalán Egyesített Szocialista Pártnál (PSUC) mi sohasem voltunk nacionalisták. Az volt a véleményünk, hogy a nacionalizmus mindig katasztrófát jelent és csak problémát okoz azoknak az embereknek, akiket nacionalisták kormányoznak. Ez történelmi tapasztalatunk” – mondja Josep María Rodríguez Rovira.
Foto: Eloy Alonso/Reuters

A gazdaság milyen szerepet játszik a katalán függetlenségi mozgalomban?

Sok ember mondja itt, hogy Madrid, illetve Spanyolország kirabolja őket. Katalónia sokkal többel járul hozzá a spanyol államhoz, mint amit az adókból visszakap. Én jónak és igazságosnak tartom, hogy egy olyan régiónak, mint Katalóniának, többet kell befizetnie, mert gazdagabb – persze, pontosan meg kell határozni ennek mértékét. Vannak olyan spanyol régiók, ahol nagy autópályákat építenek, vagy más nagy projekteket valósítanak meg, miközben itt hiányos az infrastruktúra, pl. nincsen folyosó a Földközi-tenger felé a nagy sebességű vonatoknak. Erre a projektre 20 éve szüksége van Katalóniának.

Miért gondolják úgy az emberek, hogy a függetlenséggel ez megváltozik?

Egyrészt azt gondolják, hogy akkor Katalóniának több pénze lesz. De a Néppárt, a Partido Popular (PP) más problémára is rámutatott. A spanyol oktatási miniszter úgy nyilatkozott, hogy „Katalóniát el fogja spanyolosítani”, és máris megnehezítette a katalán oktatást.

Ezért hát Önök is a függetlenség mellett állnak ki?

Egyáltalán nem! A Katalán Egyesített Szocialista Pártnál (PSUC) mi sohasem voltunk nacionalisták. Az volt a véleményünk, hogy a nacionalizmus mindig katasztrófát jelent és csak problémát okoz azoknak az embereknek, akiket nacionalisták kormányoznak. Ez történelmi tapasztalatunk.

De a katalán függetlenségi mozgalom nem etnikai alapú…

Dehogynem! Az is! Az itteni nacionalisták különböznek más országok nacionalistáitól. Vannak emberek, akik szerint egy független Katalónia olyan lenne, mint egy új Svájc, vagyis semleges.

A spanyol nacionalisták inkább fasiszta jellegűek.

Itt, Katalóniában is lehetnek ilyenek, ha hatalomra kerülnének. A nacionalizmus a fölényen alapszik. Ha az emberekért folytatott harcban a szociális kérdéseket felhasználják, akkor ez hamis út. Mi mindannyian egyenlők vagyunk, és én internacionalista vagyok.

Valójában a Néppárt, a PP nagyon reakciós, s vannak benne prefasiszta tendenciák. A demokráciára épül, de minden területen tekintélyelvű. Úgy látom, hogy ez Európa legreakciósabb és legkorruptabb pártja. De tagjai összességükben nem fasiszták, még akkor sem, ha néhányan azok.

Itt Katalóniában miért van több baloldali hagyomány?

Én nem így látom. Madridban is létezik egy nagy baloldali hagyomány. Itt a harciasságot nagyban meghatározzák az Extremadura és Anadalúzia tartományokból beáramló bevándorlók, akik már ott is a Spanyol Kommunista Párt (PCE) tagjai voltak.

De a katalán parlamentben a Néppártnak nincsen befolyása.

A katalán burzsoázia nem vett részt a frankóizmusban. Tény azonban, hogy itt volt ipari burzsoázia. Ez kissé haladóbbá vált, mint a többi spanyol területen, ahol a mezőgazdaság a meghatározó. De ők is jobboldaliak, és ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, mert részükről sem várhatunk semmi jót.

A spanyol PODEMOS szabályozott népszavazást akar, mert szerintük ez biztosan elvetné a függetlenséget. Tekintve a spanyol központi állam elnyomását, Ön is úgy gondolja, hogy egy újabb, most már szabályos, jóváhagyott szavazás során az emberek nemmel válaszolnának?

Ebben nem kételkedem. Mert mi fog most történni? Ha nem lesz semmi tragédia az elkövetkező időben, akkor új választások lesznek. A függetlenség-pártiak azt fogják mondani, hogy Madrid a népszavazást most nem engedélyezte, és ezzel belátta a hibáját. Abszolút többségben reménykednek. És mi van Spanyolországban? Ott a szociáldemokrata párt, a PSOE kényszerhelyzetbe kerülne, mert a kérdés megosztja őket. Pedro Sánchez meg tudna a PODEMOS-szal egy népszavazásban egyezni, de ezzel a megoldással a párt jelentős konzervatív erői szembehelyezkednek.

Fordította: Kleinheincz Ferenc

Add comment


Security code
Refresh