kprf.ru, 2017. szept. 24.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság cselekedeteit az ország nemzeti érdekei védelmének szükségessége diktálja, ezért Phenjan nem értékelhető agresszornak, jelentette ki a RIA „Novoszti”-nak Dmitrij Novikov, a KPRF KB elnökhelyettese, az Állami Duma külügyi bizottságának első elnökhelyettese.

„Mi megértjük, hogy az észak-koreai vezetés nem jó dolgában kényszerül ilyen lépésekre, hiszen ott van mellette Dél Korea és Japán, ahol az USA-nak katonai támaszpontjai vannak, és már tapasztalták az amerikaiak betörését a Koreai Félszigetre. A KNDK természetesen nem hagyhatja ezt figyelmen kívül, a magatartását a védekezés szükségessége diktálja”, - mondta Novikov. A képviselő emlékeztetett arra, hogy Oroszországnak vannak meghatározott javaslatai a helyzet rendezésére a Koreai Félszigeten. Nevezetesen, ezek a javaslatok abban állnak, hogy kérjék fel a KNDK-t a nukleáris fegyverkísérletek megszüntetésére, Dél Koreát pedig az USA-val közös hadgyakorlatok megszüntetésére.

„Sajnos, a KNDK intézkedései érdekeinek védelmére természetesen kényszerű álláspontot képeznek, amely nem tekinthető agresszor álláspontjának. Észak Koreának nincs lehetősége agresszív külpolitikai irányt követni és nem is törekszik erre. A nemzeti érdekeit védelmezi ilyen módon, noha az Orosz Föderáció nem üdvözölheti a nukleáris fegyver terjedését”, - összegezte Dmitrij Georgievics.

(Ford. Szende Gy.)

Add comment


Security code
Refresh