junge Welt 2017. május 19.

sziria
Szíriai jelenlét: Amerikai katonák miután Szíria északi részén, Karacsokban az YPG népi védelmi egységeinek parancsnoki állását bombatámadás érte 2017. április 25-én
Foto: Rodi Said/REUTERS

A NATO-tag Törökország kritikájával szemben az amerikai hadsereg felfegyverzi Szíria északi részén a vele szövetséges Szír Demokratikus Erőket (SDK) és az YPG népi védelmi egységeket. Kedden az USA főparancsnokságon Josh Jacques őrnagy azt közölte, az amerikai tengerészgyalogság Rakka tartományba repül. A május 15-i Marine Corps Times-nak úgy nyilatkozott, hogy a katonák "átmeneti védelmet biztosítanak" majd, s a katonai művelet célja, hogy "az Iszlám Állam tartós vereségét biztosítsa".

Márciusban már 400 tengerészgyalogos állomásozott Észak-Szíriában. A Rakka elleni támadás előkészítésére feladatuk "előőrs berendezése" volt, tájékoztatott Joseph Votel tábornok, az USA főparancsnokság főnöke. Nemzetközi jog szempontjából ez Szíria illegális elfoglalását jelenti, mivel az Amerikai Egyesült Államok sem a damaszkuszi kormány kérésére, sem pedig velük egyeztetve cselekszik.

A junge Welt szemtanúi áprilisban azt jelentették, hogy az "előőrs" az Eufrátesz melletti Tabka-nál, az Asszad duzzasztónál új repülőteret épít ki. Az amerikaiak ott "nagy területeket" foglaltak le és megkezdték egy kifutópálya kiépítését. Arab médiák jelentése szerint Szíria északi részén az amerikai katonaság már hat repülőteret és katonai bázist épített ki.

Az amerikai hadsereg Észak-Szíriában az SDK-val és az YPG-vel működik együtt, s a lakosságtól szerzett információk szerint ezek az egységek fizetést kapnak szolgálataikért. A junge Welt-nek az YPG-tagok rokonai elmondták, hogy ezeknek a szervezeteknek a harcosai havonta 150-200 dollárt kapnak. Ez sokkal több mint a Szíriában jelenlegi 80 dolláros minimális bér. "Ezért a pénzért mindenki dolgozni akar."

A viszonylag magas bér azonban kevesebb, mint amit az USA-hadseregnek fizetnie kellene, ha Rakka felszabadításában Törökországgal kooperálna, vagy a saját hadseregét vetné be Szíriában, magyarázza Abdullah Agar, a török különleges erők egykori katonája az orosz Sputnik hírszolgálatnak. "Ezenkívül Washingtonnak nem kell értük felelősséget vállalnia." A szíriai kurdokat az USA kezdettől fogva titokban támogatta, teszi hozzá Agar. A kurdok felfegyverzése megfelel az USA regionális stratégiájának.

Irak a példa, ahol az észak-iraki kurdok közvetlen felfegyverzése és katonai támogatása megújította a Bagdadtól elszakadással járó független kurd állam létrehozásának igényét. "Most ugyanez a helyzet Szíriában. Washington az YPG felfegyverzése mellett döntött, hogy Szíria végeleges felosztásának politikai célját elérje." Ezzel függ össze Törökország gyengítése is, véli Agar. "Törökország regionális hatalmi szerepének megerősödése az USA közel-keleti ambíciói kárára történne."

A kurd önkormányzatú, az Észak-Szíriában lévő Kamislit, Kobanit és Afrint magában foglaló Rojava terület végrehajtó tanácsában léteznek expanziós tervek. Hedija Juszef, a kanton végrehajtó tanácsának társelnöke az orosz Gazeta újságírójának elmondta, hogy szükségük van a nemzetközi kereskedelmi útvonalak elérésére, ami csak a Földközi tenger felé megnyíló folyosóval valósulhat meg. Nincsen kereskedelmi lehetőségük sem Törökországgal, sem pedig az észak-iraki kurd autonóm területtel, amelyek Rojavat nem csak gazdaságilag bojkottálják, hanem harcolnak is ellenük. Ezért rászorulnak az USA támogatására. A május elején, a kazah fővárosban, Asztanában Oroszország, Törökország és Irán között megszületett megállapodás, ami többek között a szíriai harcok lecsillapítására szolgáló zóna létrehozását is szolgálja, "nem szolgálja a kurdok érdekeit", jelentette ki Juszef.

Fordította: Kleinheincz Ferenc

Add comment


Security code
Refresh