Forum.msk, 2017. jan. 25.

Anatolij BaranovChristine Lagarde, a nemzetközi valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója, az Arutz 10 izraeli magán-TV tudósítója, Israil Shamir kérdésére válaszolva arról, hogy szerinte mikor kezdik a nyugati politikusok feloldani az Oroszország elleni szankciókat, elnevette magát és megrázó beismerést tett.

„Amíg Oroszország, hangsúlyozom Oroszország Szberbankja, a krími tevékenységével kapcsolatban betartja a nyugati szankciókat, addig ezek örökösek lesznek. Megjegyzem, az orosz Szberbank Oroszország egyik legnagyobb, rendszerképző pénzügyi intézménye és, ha részt vesz a nyugati szankciókban, mint azt a vezetője igazolja, akkor minden helyes, a szankciók szükségesek. A részvétel a szankciókban azok feltétlen teljesítését jelenti, és nekünk nincsenek is semmilyen pretenzióink ezzel kapcsolatban a Szberbank ellen. Ha az ilyen részvétel folytatódik, örökké lesznek szankciók”, mondta Christine Lagarde.

Hozzátette azt is, hogy ez nemcsak a Szberbankra vonatkozik, de egész sor más pénzügyi szervezetre is.

„Pénzügyesként, én értem az érdekeiket, de hazám, Franciaország patriótájaként, vad dolognak tartanám, ha egy rendszerképző francia bank idegen országok tilalma miatt elutasítaná, hogy francia területen vagy annak részén dolgozzon. Ez egyébként Oroszország belügye. Azért nevettem, mert a rokkantságot imitáló kosztüm jutott eszembe. Szerintem felesleges volt,” – kommentálta Lagarde.

A Szberbank megszüntette a tevékenységét a Krímben 2014-ben, a félszigetnek az Orosz Föderációhoz való csatlakozása után. A Krímben, amely az OF szubjektuma, a Szberbanknak mindeddig nincsenek fiókjai, sőt bankautomatái sem.

A szerkesztőség: Valóban, ha Oroszország legnagyobb állami bankja és más, rendszerképző állami bankok részt vesznek az Oroszország elleni szankciókban, az IMF vezetője csak nevethet.

Képzeljük el, hogy a háború alatt megkérdezik Göringet, mikor hagyja abban a szovjet városok bombázását. Ő azt válaszolja, hogy majd ha Sztálin marsall légiereje már nem vesz részt abban…Abszurdum?

Akkor miért vesznek részt Putyin főparancsnok pénzügyi intézményei Oroszország pénzügyi bombázásában? Mellesleg, nem csak Ukrajna, de Törökország felől is, ahol még az orosz repülő lelövése után is nyugodtan tovább működtek a Szberbank fiókjai, tekintet nélkül a már orosz szankciókra Ankara ellen, és a Szberbank török leányvállalata félmilliárd USD éves nyereséget hozott.

Sem German Gref, sem az állami bankok más vezetői nem a pénzvilág önálló alakjai, ők mind Putyin kreatúrái. Különösen Gref, aki az ország legnagyobb bankjának a vezetőjéül való kinevezéséig sosem volt bankár. Viszont Putyin barátja, vagy kisebb partnere, nem tudom, hogy van ez náluk, péterváriaknál…Nos, nincs alap feltételezni, hogy German Gref maga határozhatja el a részvételt az országa elleni szankciókban, az elnök tudta nélkül. Igen, ha ő teljesen megbolondult volna és önállóan határoz, úgy Putyin lett volna az első, aki megtudja.

De, mivel továbbra is Gref áll a Szberbank élén, minden rendben van? Így is tervezték?

Annál is inkább, mivel már volt botrány források átutalása körül az ATO-ra1, orosz társaságoknak Ukrajnában. Apropó, köztük vannak a Szberbank leányvállalatai is…A legnagyobb orosz bank a Krímben nincs, Ukrajnában nagyon is van. És még büntető hadműveletet is szponzorál, amelyben nem csak ukránok halnak meg, hanem az OF polgárai is. Érdekes, II. Miklós cár alatt a Szberbank leányvállalatai Németországban is finanszírozták a császárt?

Mellesleg, a Szberbank (Ukrajna) aktívumait tavaly több mint 40,9 milliárd grivnyára, azaz a jelenlegi árfolyamon mintegy 1,5 milliárd USD-ra értékelték. Eközben a bank évente veszteséges, de nem távozik – úgy látszik, a banknak még mindig nem az összes aktívumai maradtak Ukrajnában…De ez az információ valahogyan elkerülte a főparancsnok figyelmét, vagy egyszerűen nem érdekelte őt. Minden rendben van, ahogy kell…

Íme, Dmitrij Medegyev miniszterelnök is mondta az „Egységes Oroszország” kongresszusán: „Ideje elbúcsúzni az illúzióktól, hogy valamilyen országunk elleni szankciókat meg fognak szüntetni. Nyilvánvaló, hogy minden, ami történt, hosszú időre szól. Nincs mit reménykedni idegen választásokban, valamilyen külföldi vezetők jövetelében.”

Persze, nem kell, mindent a vezetőink döntenek el…Vagy Gyíma Medvegyev nem ismeri Gera Grefet?

Anatolij Baranov, a FORUM.mszk főszerkesztője

(Ford. Szende Gy.)

1 ATO – „antiterrorista művelet”. Ukrajna kormánya így nevezi a „szakadár” népköztársaságok elleni háborúját.

Add comment


Security code
Refresh