A Capaldo-tanulmány magyar szövege


A Transform-on számos olyan írást közöltünk, amely az EU-USA közötti transzatlanti szerződés kritikájával foglalkozik. A Le Monde diplomatique-ban egy, a TTIP egészségügyi kihatásaival foglalkozó tudományos közleményt ismertettünk. Április 25-én 18 órakor Budapesten tart előadást Jeronim Capaldo a Tufts Egyetem munkatársa, aki eddig az egyetlen független, ismert módszertanú tanulmányt publikálta a TTIP-ről. A meghívó itt olvasható: https://www.facebook.com/mtvsz/posts/985249904843453:0

A magyar kormány tagjai rendszeresen össze-vissza nyilatkoznak az egyezményről, ami inkompetenciájukkal magyarázható. A jelek szerint azonban hajlanak a támogatásra, annak ellenére, hogy – amint Capaldo tanulmánya összegzi – nem haszon, hanem inkább kár származik belőle az uniós tagállamok számára. Elképzelhető, hogy ezzel akarnak jó pontot szerezni a kormányzattal szemben kritikus Egyesült Államokban – ezzel is mutatva, hogy mennyit számítanak nekik a magyar és uniós állampolgárok érdekei. Sajnos az ellenzék nagy része sem különb ebben a kérdésben. Nem érzékelik a veszélyt a magyar szakszervezetek sem, amelyek még ma is a legtöbb munkavállalót érik el – akiknek a bőrére mennek az ilyen megállapodások.

Human Chain end 952x500


A tanulmány nem foglalkozik a szerződés legveszélyesebb részével, a befektetésvédelmi egyezménnyel (ISDS), amely lehetővé tenné, hogy a magáncégek magánbíróságoknál egyoldalúan pereljék az államokat, ha bármely, a szuverén állam által hozott törvényről úgy vélik, hogy az profitjukat veszélyezteti. Az egyezmény ellen egy év alatt 1 millió helyett 3.2 milliónál is több tiltakozó aláírás gyűlt össze, 5 kisebb EU-tagállamot kívéve mindenütt elérték az érvényességhez szükséges nemzeti küszöböt (ezt legalább 7 tagállamban kell elérni). Az uniós elit azonban – beleértve választott képviselőink többségét – nem akar tudomást venni az európai polgárok véleményéről; a magyar képviselők közül csak a zöld frakcióban ülő, valamint a jobbikos képviselők utasították el a szerződést. A megállapodást elsősorban az amerikai és európai transznacionális vállalatok szorgalmazzák, amelyek állandó lobbitevékenységükkel befolyásolják az EP képviselőket és az uniós bürokráciát.


Capaldo tanulmányának eredményei még azokat a jelentéktelen előnyöket is megkérdőjelezik, amelyeket a többi tanulmány megpróbál igazolni, és Európa számára a megállapodást még az ISDS nélkül is hátrányos: csökkenti az unión belüli kereskedelmet, a GDP-t, a személyi jövedelmeket, a foglalkoztatást és pénzügyi instabilitáshoz, valamint a munkajövedelmeknek a tőkejövedelmek javára történő további transzferéhez vezet, fokozva az egyenlőtlenségeket.


A meghívó mellett letölthető a tanulmány angol nyelven. Ennek gyors fordítását ismertetjük meg a csatolt file-ban, amely az alábbi webhelyen érhető el:

https://drive.google.com/file/d/0B3eCfga1vWZrcXBKVVJXZFBsaUpRMFpHWE1HVGw1WDAwMFV3/view?usp=sharing

 

Add comment


Security code
Refresh