BRÜSSZEL FELHÍVÁSA A MEGSZORÍTÁS CSÖKKENTÉSÉRE: Egy irreleváns Bizottság irreleváns javaslata


Posted on November 17, 2016 by yanisv

Az Európai Bizottság tehát végül arra a következtetésre jutott, hogy az eurozóna költségvetési iránya túlzottan megszorító. “Jobb későn, mint soha”, mondják majd néhányan. Sajnos ez túl optimista feltételezés. Hogy miért ? A Bizottság véleménye nem releváns, és ezt tudja is. Az eurocsoportban most elfogadott költségvetési politikai döntés, ahol Moscovici a biztos, nehezen vehető komolyan. Továbbá, a Bizottság a jelek szerint tudja, hogy olyan javaslatot terjeszt elő, amiről tudja, hogy figyelmen kívül hagyják.

EB javaslat


“...A tagállamok további konszolidációs igényei további expanziót jeleznek, ami fenntartásokat jelent a költségvetési politikájukat illetően...Viszont azok a tagállamok, amelyeknek lenne pénzügyi mozgásterük, nem feltétlenül használják azt ki.”


Az olyan állítások, mint a fentiek, megjelennek a Bizottság legutóbbi jelentésében az eurozóna zsákutcás költségvetési irányvonaláról. Brüsszel, helyesen arra utal, hogy az eurozónát egy egységes makrogazdaságnak kellene tekinteni:


“Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet értékeljük, fontos, hogy az eurozónát egységes övezetként kezeljük, mintha annak egy pénzügyminisztere lenne, aki felelős az euroövezet egészéért, és a pénzügyi politikát aggregált módon kezeli. Ebben a szakaszban ezt a megközelítést kell alkalmazni.”


Ez csodálatos. Azt kivéve, hogy Berlin sohasem fogja lehetővé tenni Moscovici biztosnak, vagy bármilyen más biztosnak, hogy magát az euroövezet pénzügyminiszterének tekintse. Ha egy ilyen szerepet megengedne, egy erősebb Eurocsoport elnöknek engedné meg. Egyszerűen szólva:

Az Európai Bizottság jelenleg irreleváns az eurozóna gazdaságának irányvonala szempontjából. Helyette ezt valójában az informális, szerződéseken kívüli Eurocsoport végzi.


De tegyük félre ezt egy pillanatra és tegyünk úgy, mintha komolyan vennénk a Bizottságot. Mit is javasol a legutóbbi jelentésében ? Egy szerény fiskális expanziót javasol, amely a GDP 0.5 %-ára rúgna az egész eurozónában. El fogja ezt fogadni Wolfgang Schäuble ? Természetesen nem. És még csak nem is azért, mert nem ért vele egyet. Ami sokkal fontosabb, neki megtiltja a német... alkotmány, hogy beleegyezzen, mert a Bizottság javaslata ellentétes az adósságfékkel, amelyet, hihetetlen módon, a német kormány belefoglalt a nemzeti alkotmányba. Ez bizonyítja azt a korábbi állítást, hogy a Bizottság olyan javaslatot tett, amelyről előre tudja, hogy elutasítják. Ezért az Európai Bizottság javaslata irreleváns.


Az eurozóna jelenlegi valósága


Az a kár, amelyet a válságra nyolc éven át adott alkalmatlan válaszok olyan mértékben tették tönkre Európa gazdaságát, hogy egy ilyen marginális mértékű módosítás (mint amilyet a Bizottság javasol) a szerencsétlen pénzügyi paktummal kapcsolatban, csak marginális változást okozna.
Európa deflációs gazdaságát több mint 3 milliárd eurós nem-befektetett megtakarítás táplálja. Hacsak ezt nem mozgósítják, olyan ösztönzést adva, hogy ezt termelő tevékenységekbe fektessék be, a válság folytatódni fog. Sem a Juncker-terv, sem ez a legújabb trükk nem képes erre. Európának egy európai NewDeal-re van szüksége, amely a közvetlen beruházásokban 5-6 %-kal emeli az eurozóna GDP-jét. A kormányoknak egy mögöttük álló központi bank nélkül nincs költségvetési mozgásterük erre. Ezért az Európai New Deal érdekében folytatott munkánk részeként a DiEM25 javaslatokat fog benyújtani (*) egy EBB (Európai Beruházási bank) beruházás-vezérelt helyreállítási programhoz, amely mögött az EKB-nek kell állnia, hogy hatása legyen.


(*) Ezeket a javaslatokat 2017 február 23-24-25-én Párizsban terjesztjük elő. További információk és a megfelelő politika tervezésében való részvételre jelentkezéshez ide kell kattintani: https://diem25.org/progressive-agenda-for-europe/#1474323460433-b216bf0e-12c4


Forrás: https://yanisvaroufakis.eu/2016/11/17/brussels-appeal-for-less-austerity-an-irrelevant-proposal-by-an-irrelevant-commission/

 

Add comment


Security code
Refresh