Elemzések külföld

Az alábbi cikk egy szakmai portálról származik, de olyan, a rosszindulatú daganatok kezelése kapcsán felmerülő kérdést tárgyal egy orvos szemével, amely Magyarországon is megjelenik, még ha a két ország egészségbiztosítási rendszere igen távol is áll egymástól. Az itteni megjelenést részben Donald Trumpnak az a döntése is indokolja, amellyel megszüntette a Barack Obama által megvalósított egészségbiztosítási rendszert. Az USA egészségügyével kapcsolatban ismert az a tény, hogy a világ kirívóan legdrágább egészségügye, amely a belé fektetett összeghez képest közel sem teljesít jól, és a lakosság jelentős része kiszolgáltatottá válik, ha súlyosan megbetegedik. 

 

A rák gyógyítása ‘financiális toxicitást’ okozhat a betegek és családjaik számára


Q&A | June 02, 2017 | ASCO Street Team
By S. Yousuf Zafar, MD

Az Amerikai Klinikai Onkológusok (ASCO) éves kongresszusán, amelyet június 2-6 között tartottak Chicagoban, interjút készítettünk Dr. S. Yousuf Zafarral, azokról a pénzügyi kihívásokról, amelyekkel a páciensek gyakran szembesülnek egy rák diagnózisa után. Dr. Zafar a Duke University School of Medicine egyik professzora és klinikai onkológus a Duke Cancer Institute-ban Durhamben, Észak-Karolinában.

Macron mint elnök: ne hagyjuk, hogy a bankok és multinacionális végek irányítsák életünket. Csatlakozzunk az Attac-hoz

2017. május 9, kedd, Attac France


Május 7-én, vasárnap, Emmanuel Macront köztársasági elnökké választották a szavazatok közel 66 %-ával. Ez a nagynak látszó győzelem megtévesztő. Emmanuel Macron neoliberális programjának a valóságban nincs ilyen népi támogatása. Ha nem lépünk fel ellene, az, akit a bankok és multinacionálisok elnökeként ismertünk meg, erősíteni fogja a szociális és ökológiai válságot és előkészíti a talajt a szélsőjobboldal számára.

Miért támogassuk Macront a második fordulóban – megjelent a Le Monde-ban (English original) és franciául (DiEM25 France) a Mediapart-ban

A mai Le Monde-ban felhívtam a haladó franciákat, hogy szavazzanak Macronra a francia elnökválasztás második fordulójában. Ez a cikk megmagyarázza a francia választókhoz intézett felhívásomat, és a következő, Emmanuelhez intézett ígérettel végződik:
“Teljes mértékben mozgósítani fogok, hogy legyőzze Le Pen-t, de ugyanezen erővel fogok csatlakozni a következő Nuit Debout-hoz, hogy szembeszálljanak az Ön kormányával, ha Ön, mint elnök, megpróbálja folytatni eleve halott, máris csődöt mondott neoliberalizmusát.”
A teljes cikk angol változata alább olvasható. (Lásd a DiEM25 franciaországi közös korábbi állásfoglalását a Mediapart-ban.)

Európa illiberális establishmentje


ATHÉN – Március 25-én Európa vezetői összegyűltek az “Európai project” szülőhelyén, hogy megünnepeljék a Római Szerződés 60. évfordulóját. De pontosan mit is ünnepeltek ?
Talán Európa szétesésében lelik kedvüket, amelyet újabban “többsebességesnek” vagy “változó geometriájúnak ” neveznek ? Vagy azért voltak ott, hogy a megtapsolják a szokásos megközelítést minden válság idején – egy olyan megközelítést, amely a xenofób nacionalizmus lángjait táplálja az egész Európai Unióban ?

“A DiEM25 Európai New Dealjét választásokon is meg kell méretni” – Római Sajtókonferencia, 2017. március 24.

A European New Deal politikai kereteinek elindításkor Rómában a DiEM25 sajtókonferenciát tartott, ahol Janisz Varufakisz az alábbi nyilatkozatot adta ki, mielőtt válaszolt volna az összegyűlt újságírók kérdéseire. Ezzel a nyilatkozattal a DiEM25 bejelentette elhatározását, hogy az Európai New Deal politikai kerettervet Európa minden országába eljuttatja.

Róma DiEM25 pressconf