Elemzések

“A DiEM25 Európai New Dealjét választásokon is meg kell méretni” – Római Sajtókonferencia, 2017. március 24.

A European New Deal politikai kereteinek elindításkor Rómában a DiEM25 sajtókonferenciát tartott, ahol Janisz Varufakisz az alábbi nyilatkozatot adta ki, mielőtt válaszolt volna az összegyűlt újságírók kérdéseire. Ezzel a nyilatkozattal a DiEM25 bejelentette elhatározását, hogy az Európai New Deal politikai kerettervet Európa minden országába eljuttatja.

Róma DiEM25 pressconf

Monthly Review, 2017. március (68. kötet, 10. szám) Szerkesztőségi cikk

A Monthly Review az 1970-es évek óta figyelmeztet a hatalmas veszélyekre, amelyek az USA kapitalista világrendszeren belüli hegemóniája lassú hanyatlásának megfordítására tervezett imperialista stratégiákkal járnak. Az USA gazdasági, katonai és pénzügyi uralma évtizedek óta hanyatlik, az Egyesült Államokat egészében egy sebesült masztodon helyzetében hagyva a világban, fenyegetésként mindenkire körülötte. Washington ismételten, nagyon korlátozott sikerrel próbálta megfordítani a hegemón szerepének ezt a csúszását geopolitikai expanzióval, amely „stratégiai eszközeinek” a növelésére irányul világszerte. Az eredmény: a globális konfliktus terének állandó bővülése.

The nation, 2017. febr. 22.

Trump silhouette rtr img
Donald Trump kampányol Coloradoban. (Reuters / Jonathan Ernst)

Mélyen riasztó a tényszerűen nem bizonyított állítások befolyásos politikai vagy média források részéről pártonkívüli reakciót alig kiváltó, kétpárti, közel teljes politikai spektrumú cunamija arról, hogy Trump elnököt lázító módon kompromittálta a Kreml. Kezdve a Clinton-kampánnyal 2016 közepén, illusztrálva most a New York Times újságírói által (akik washingtoni “Trump-Putyin rezsimről” írnak), éles MSNBC műsorvezetők és kiegyensúlyozatlan CNN-kommentátorok közreműködésével ez a gyakorlat az utóbbi napokban McCarthy-szerű hisztériává vált. Az ilyen politikailag rosszindulatú gyakorlatot sajnálatosnak kell tekinteni, bárhol jelenik is meg, akár konzervatívok, liberálisok vagy progresszívek részéről.

The nation, 2017. jan. 21.

Trump Legal President RTR IMG
Donald Trump amerikai elnök megérkezik a Capitólium nyugati frontjához Washington DC-ben, 2017. január 20-án. (Reuters / Win McNamee)

John Lewis kongresszusi képviselő, polgárjogi ikon, egy interjúban, amelyet az NBC-s Chuck Toddnak adott, jelezte, hogy szerinte Donald Trump megválasztott elnök nem lesz “legitim” elnök, és ő nem lesz jelen a beiktatásán, mert Oroszország konspirált, hogy beavatkozzon Amerika elnökválasztásába.

Búcsú Obamától


Mával befejezte két elnöki ciklusát az Egyesült Államok első színes bőrű elnöke. Már a legutóbbi kampány során is számos értékelés született Obama elnöki teljesítményének értékeléséről, ezért ez a rövid írás nem ezeknek a mérlegeléseknek a sorába akar beállni, hanem inkább arról szól, hogy miért érzünk csalódást a baloldalon, amikor erre az időszakra visszatekintünk, és mi az a mégis meglévő remény, amelyet az akkori és a mostani kampány eseményei táplálnak.