Elemzések

Macron mint elnök: ne hagyjuk, hogy a bankok és multinacionális végek irányítsák életünket. Csatlakozzunk az Attac-hoz

2017. május 9, kedd, Attac France


Május 7-én, vasárnap, Emmanuel Macront köztársasági elnökké választották a szavazatok közel 66 %-ával. Ez a nagynak látszó győzelem megtévesztő. Emmanuel Macron neoliberális programjának a valóságban nincs ilyen népi támogatása. Ha nem lépünk fel ellene, az, akit a bankok és multinacionálisok elnökeként ismertünk meg, erősíteni fogja a szociális és ökológiai válságot és előkészíti a talajt a szélsőjobboldal számára.

Tamás Gáspár Miklós alábbi cikkét a Kettős Mérce blogról vettük át. Azért tartjuk fontosnak, mert az - egyébként támogatandó - olimpiai népszavazási kezdeményezésük, és a mai kormányzattal szembeni állásfoglalásuk sokak előtt elfedi a mozgalom ideológiai alapjait, amelyek - mint a "se nem bal, se nem jobb" típusú szervezeteké általában - legalábbis gyanút kell, hogy ébresszenek a baloldalon. TGM cikke pedig éppen arra alkalmas, hogy igazolja, miért is oilyan "alapos" ez a gyanú... (Amint a cikk képes illusztrációja is mutatja, számukra május 1-je csak az Európai Uniót jelenti)  

Pesti Srácok - írta TGM

A Momentum Mozgalom – a MoMo – sikerre van ítélve. Mélyen be van ágyazva a korszellembe.

Ezt már az égvilágon semmit se jelentő neve is mutatja. Könnyen megjegyezhető, a külföldi sajtónak se kell lefordítania: angolul ugyan a „momentum” szó egészen mást jelent, mint magyarul, ám ez tökéletesen mindegy, hiszen márkajelzés, mint a Príma vagy a Pull & Bear; a többi „fiatal párt” reklámneve – Jobbik, Párbeszéd, Együtt – se jelent sokat, de nem konnotál lendületet és jelenidejűséget, amit a MoMo marketingszemléletű alapítói sokkal ügyesebben eltaláltak. A terminus ugyanakkor kellően semleges, a reménybeli választó mindenféléket beleképzelhet, rávetíthet. Momentán.

Miért támogassuk Macront a második fordulóban – megjelent a Le Monde-ban (English original) és franciául (DiEM25 France) a Mediapart-ban

A mai Le Monde-ban felhívtam a haladó franciákat, hogy szavazzanak Macronra a francia elnökválasztás második fordulójában. Ez a cikk megmagyarázza a francia választókhoz intézett felhívásomat, és a következő, Emmanuelhez intézett ígérettel végződik:
“Teljes mértékben mozgósítani fogok, hogy legyőzze Le Pen-t, de ugyanezen erővel fogok csatlakozni a következő Nuit Debout-hoz, hogy szembeszálljanak az Ön kormányával, ha Ön, mint elnök, megpróbálja folytatni eleve halott, máris csődöt mondott neoliberalizmusát.”
A teljes cikk angol változata alább olvasható. (Lásd a DiEM25 franciaországi közös korábbi állásfoglalását a Mediapart-ban.)

Európa illiberális establishmentje


ATHÉN – Március 25-én Európa vezetői összegyűltek az “Európai project” szülőhelyén, hogy megünnepeljék a Római Szerződés 60. évfordulóját. De pontosan mit is ünnepeltek ?
Talán Európa szétesésében lelik kedvüket, amelyet újabban “többsebességesnek” vagy “változó geometriájúnak ” neveznek ? Vagy azért voltak ott, hogy a megtapsolják a szokásos megközelítést minden válság idején – egy olyan megközelítést, amely a xenofób nacionalizmus lángjait táplálja az egész Európai Unióban ?

“A DiEM25 Európai New Dealjét választásokon is meg kell méretni” – Római Sajtókonferencia, 2017. március 24.

A European New Deal politikai kereteinek elindításkor Rómában a DiEM25 sajtókonferenciát tartott, ahol Janisz Varufakisz az alábbi nyilatkozatot adta ki, mielőtt válaszolt volna az összegyűlt újságírók kérdéseire. Ezzel a nyilatkozattal a DiEM25 bejelentette elhatározását, hogy az Európai New Deal politikai kerettervet Európa minden országába eljuttatja.

Róma DiEM25 pressconf