Interjú Willy Wimmerrel, az NSZK volt korábbi védelmi államtitkárával (CDU). Az interjút Prof. Dr. Alexander Sosnowski, a World Economy főszerkesztője készítette.

Megjelent a World Economy 2017. augusztus 24-i számában, valamint a Zeit-Fragen 2017. augusztus 29-i számában.

Willy Wimmer: "Az USA által Ukrajnában végzett tevékenységek ellenkeznek a NATO-Szerződés szellemével és betűivel"

csm Depositphotos 68489075 xl 2015 5e261d20af

World Economy: A „Normandiai négyek” állam-és kormányfői közös nyilatkozatban egyeztek meg, hogy az új iskolaév kezdetére tűzszünetnek kell életbe lépnie Kelet-Ukrajnában. Ugyanakkor az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztere, James Mattis Ukrajnába látogatott, hogy ún. halálos fegyverek lehetséges szállításáról tárgyaljon. Úgy néz ki, hogy az USA Ukrajnában, a Fekete-tenger térségében katonai támaszpontot akar létesíteni. Hova vezet ez?

Willy Wimmer: Sajnos azt kell látnunk, hogy az új amerikai elnök, Donald Trump megválasztásához kapcsolódó, az európai viszonyok javulására irányuló remények szertefoszlottak. Abból kell kiindulnunk, hogy Trump elnök Washingtonban gyakorlatilag befalazódott. Vajon rendelkezik-e még egyáltalán játéktérrel politikai elképzeléseivel kapcsolatosan vagy egy olyan helyzetbe került, ami korábban világosan várható volt? Az USA-ban egyre inkább egy katonai uralom különleges formájával van dolgunk. Az USA belpolitikai problémáit tekintve olyan jelenséget tapasztalhatunk, ami a világ számára egyáltalán nem ismeretlen. Azaz, a nagy parancsnoki helyeken az amerikai parancsnokok lehetőségei olyan irányba mutatnak, amit korábban Nagy-Britannia esetében az indiai alkirályok esetében láttunk. Úgy vélem, ez olyan fejlemény, ami nem csupán fejfájást fog okozni nekünk, mert ezzel a háttérrel egyáltalán nem kiszámítható a valós amerikai politika, ugyanis így Washington egyre áttekinthetetlenebbé válik számunkra. Mattis látogatása Ukrajnában csak egy lépés ez irányban. Amit az USA Ukrajnában művel – függetlenül attól, hogy a NATO egyáltalán jogellenesen van-e Kelet-Európában - , a NATO-szerződés szellemével és betűjével egyaránt ellentétes. A NATO-szerződés a tagországok politikájával kapcsolatban világosan rögzíti, hogy nem avatkozhat semmilyen körülmények között katonailag be, ha a tagállamoknak a szomszédos országokkal vitás problémájuk támad. Ukrajnában a Nyugat, a NATO ennek az ellenkezőjét teszi, és ez a feszültség növelését szolgálja, ami Európában egy általános háborút robbanhat ki.

Wrold Economy: De mi köze ennek a NATO-hoz? Vagy az USA a NATO megbízásából aktivizálódik a térségben?

Willy Wimmer: Egyáltalán nem. A helyzet az, hogy katonailag a nyugat-európai országok az Egyesült Államokhoz a NATO-szerződés alapján kapcsolódnak. A NATO-szerződést történelmileg úgy fogalmazták meg, hogy rendelkezései alapján nem lehet katonai együttműködésük olyan országokkal, akik szomszédjaikkal vitás helyzetbe kerülnek. Ez egyike azon számos okoknak, amik az elmúlt időszakban megakadályozták, hogy Ukrajna vagy éppen Grúzia a NATO tagjai legyenek. Ezt az alapelvet egyre inkább felpuhítják, hogy lehetővé váljon Washington és Kijev, illetve Berlin és Kijev között a manőverekben való részvételre kiterjedő szoros katonai együttműködés. Arra szeretnék rámutatni, hogy a korábban működő NATO alapgondolata a védelemre koncentrált – miközben meg kell kérdeznünk, hogy ma van-e valamiféle fenyegetés a NATO-val szemben – és minden körülmények között felhagyunk olyan kezdeményezésekkel, amit más országok katonai fenyegetésként érzékelhetnek. Ma már azt is ki kell jelentenünk, hogy a NATO az oka annak, hogy az Ukrajnához hasonló országok egy puccs után szomszédaikkal lényeges katonai problémával találkoznak. A NATO háborús uszító, és nem csak Ukrajnában.

World Economy: Lengyelország szerepet játszik a két oldal, azaz a Kelet és Nyugat között. Egyrészt a konfliktus áldotazataként mutatja magát, másrészt arra törekszik, hogy Ukrajnát háborúra bátorítsa az orosz oldallal szemben, s közben állandóan az USA támogatását kéri. Lehet ezt Varsó olyan új politikai irányának tekinteni, ami éket akar vágni a Kelet és Nyugat közé, vagy itt csupán egyszerűen egy amerikai vazalussal van dolgunk Európában?

Willy Wimmer: Abból kell kiindulnunk, hogy legnagyobb sajnálatunkra, amíg ezzel a PiS-párt elnöke vezette kormányzattal van dolgunk, a lengyel politika szintén nem kiszámítható. Ami a jelenlegi lengyel politikát illeti, ez több mint évszázados revizionizmus egy formája. Emiatt természetesen itt Európában jobban aggódunk, mert ezzel Varsó veszélyezteti az európai biztonságot, amit nem tűrhetünk. Ez olyan irredenta politikai forma, ami sokba kerülhet Európának.

Fordította. Kleinheincz Ferenc

Add comment


Security code
Refresh