L’OBS

les migrants decryptees
Calais (Thibault Camus/AP/SIPA)

"Franciaországot elözönlötték a migránsok"

la france
A "Valeurs Actuelles" és a "le Figaro" - invázió

Kacsa. Szinte lehetetlen megmondani a pontos számot, sokan élnek rejtőzve «papírok nélkül», a menedékkérők mellett. A hivatalos statisztika 2015-ről szolgáltat adatokat, ekkor 19.506 személy kapott menekültstátuszt (az előző évekhez képest közepes a szám). Franciaország lakosainak száma kb 66 millió, azaz ehhez képest szó nincs invázióról. Sőt, a "Le Monde" kiszámította, ez 16-szor kevesebb, mint a Magyar-, vagy Svédországban rögzített kérelmeknél.

"Azért jönnek, hogy család pótlékot és egyéb szociális kedvezményt kapjanak"

szocialis
A tweet illusztrációja arról, hogy algériai migránsok ostromolják a szociális ellátórendszert

Kacsa. Semmiféle szociális kedvezményhez nem jutnak hozzá, ahhoz érvényes tartózkodási engedély kell.

Csak azok kaphatnak, akiknek hivatalos (Ofpra) menekültstátuszuk (statut de réfugié) van és külön kérelem alapján részesülhetnek belőle.

"A migránsok napi 40 eurót kapnak"

40 euro
A Twitteren terjed a fiktív 40 eurós ellátás

Kacsa. Semmilyen realitása nincs. A migránsok benyújtják kérelmüket az Ofpra-nak, ekkor valóban kapnak segítséget (l'allocation pour demandeur d'asile), amely napi 6,80 euró. Ezt ki lehet egészíteni napi 4,20 euróval, ha nincs hely a menekültszállásokon.

A "40 euró" (lehet), hogy onnan származik, humanitárius fogadóközpontot kellene nyitni Párizsban (une information) és ennek a büdzséje 8,6 millió euró, azaz naponta és fejenként 40 euró (soit 40 euros par jour), de ez működési költség (tartalmazza a szociális munkások bérét, fűtést, villanyt, stb) és semmi esetre sem a migránsoknak utalandó összeget.

"Az államtól olyan bankkártyát kapnak, amelyről napi 40 eurót húzhatnak le"

bankkartya
A Front National tagja, Bernard Monot európai képviselő osztja a Facebookon

Kacsa. A Front national hinti (fait circuler), de semmilyen alapja nincs. Valószínüleg onnan ered, hogy Törökországban osztogattak kártyákat, de nem bank-, hanem speciális kártyákat, ezekkel havi 100 török lírához lehetett jutni (jusqu'á 100 livres turques), ami kb 30 euró.

Franciaországban nemrégóta napi 6,80 euroó felvételére alkalmas kártyákat adnak, amely összegről fentebb szolgáltunk információval.

"A migránsok elszállásolása jobb, mint a hajléktalanoké"

szallas
Tweet : a migránsok és hajléktalanok szembeállítása

Kacsa. A migránsok rendelkezésére sürgősséggel állnak helyek, ágy, étel, tisztálkodási lehetőség, orvos, szociális munkás, ugyanúgy, mint a francia hajléktalanok részére. Olykor kevés, de utóbbiak számára specifikus elszállásolás is létezik helyzetük stabilizálása érdekében, bejelentett lakással a CCAS-nél tb-vel és «aktív szolidáris jövedelemmel».

"A migrásoknak elsőbbségük van a szociális lakások kiosztásánál"

lakas
Florian Philippot, az FN alelnöke a Twitteren

Kacsa. A migránsoknek nemhogy elsőbbségük nincs, de egyáltalán meg sem felelnek a szociális lakások kiosztása feltételeinek. A szociális lakásra jelentkezéshez tartózkodási engedély kell, de azután sincs elsőbbség.

A szélsőjobboldal operál ezzel, holott 20.000 szálláshelyet tudtak államilag kiosztani (ont été sollicitées), szisztematikus üres lakásokat (d'habitations inoccupées), általában pedig olyan helyen, ahol a «gyenge az egyéb igény».

"A migránsok azért jönnek, hogy a tb-ből profitáljanak"

tb
Twitter: a tb a migránsok miatt jut csődbe

Kacsa. A nem rendezett státuszú migránok állami orvosi segitségéhez fordulhatnak (AME), amely egy évig ingyenes gyógyítást engedélyez (ez megújítható). A migránsnak azt kell bizonyítania, hogy legalább 3 hónapja Franciaországban tartózkodik és bizonyítani, hogy a megelőző évben 9.631 eurónál kvesebben keresett. Kiskorúakra nem érvényes persze.

Az AME bizonyos képviselők (certains députés) kijelentései ellenére nem fizet ilyesmit, mint az esztétikai sebészet költségei vagy gyógyvízkúra, az alacsonyan támogatott (15%) gyógyszerekét sem (pl. köhögés elleni szirup).

A menedékkérőnek azonban lehetősége van a klasszikus tb-rendszer és az általános betegbiztosítés (volt CMU) igénybevételére.

"A migránsok ingyen tömegközlekedhetnek"

ingyen tomegkozl
Szélsőjobbos politikusok kelnek ki a migránsok ingyen utazása ellen

Kacsa. Az állam semmilyen segítséget nem ad a migránsoknak a tömegközlekedés igénybevételéhez. Ellenben néhány megye vagy település megteszi bizonyos keretek között (pl ; a mingránskantin megközelítéséhez).

Az államvasutat, az SNCF-et is ezzel vádolják (largement accusée). Holott ezek a hamis infók onnak erednek, hogy egy belső utasításban az igazgatóság azt javasolta, ne fizettessék meg a migránsokkal a (3-10 euró közötti) jegyrendelés árát, ha az hiányzik és a migránsok olyan helyre ülnek, amely már a rendelés által foglalt. Nem ingyenjegyekről van szó, azzal mindenek rendelkeznie kell, hanem a rendelési szabályozás mellőzéséről.

"A migránsok elveszik a franciák munkáját"

munka
A Front National emblematikus plakátja 1970-ből

Kacsa. Franciaországban csak az Unió és OECD polgárainak van joguk munkavégzéshez, ezen felül az algériaiaknak, akik kétoldalú államszerződés biztosítja (un accord spécifique).

Minden más migránsnak tartózkodási engedély kell, vagy munkavállalási engedély. Ez utóbbiakhoz is legalább egy év attól számítva, hogy a menedékjogi kérelmet beadták.

Az ideiglenes munkavállalási engedélyt hathavonta meg kell újítani és csak bizonyos feltételek mellett érvényes (alacsony munkanélküliség legyen a régióban, vagy a foglalkozási ágban), amely viszont hivatalosan meghatározott (répertorie des métiers).

Szinte minden esetben alacsonyan kvalifikált, nehéz és rosszul fizetett munkákrol van szó, ahogyan a France Terre d'Asile egy tanulmánya kimutatja (une étude).

"A migránsok szegények és alacsony képzettségűek"

a migransok szegenyek
Twitter-üzenetek

Kacsa. A Katolikus Segély kimutatása alapján (Selon une étude) a Calais-i menekültek 48%-a országuk felső, 20%-a pedig a középosztályhoz tartozik. Calais-ban a migránsok több, mint 30%-ban diplomások, teszi hozzá az európai biztos, Carlos Moeadas (insiste).

"Szinte szabály, hogy soha nem a legszegényebbek migrálnak", foglalja össze Pierre Henry, a France Terre d'Asile igazgatója. "Legtöbbjüknek módja volt országában tanulni, művelődni, éppen emiatt próbálkoznak a jobb jövő elérésével."

Az út Európáig nagyon drága, csak a Földközi-tengeren átkeléshez olykor 5.000 dollár kell és pl. az eritreaiaknak több mint 3000 km-t kell megtenniük.

A II. Világháború óta a menekültek száma először lépte át az 50 milliót. Csak a szíriai háború miatt 4 millióan menekültek el 2011 óta, óriási többségük csak a szomszéd országig.

"A migránsok inkább elmenekülnek, mintsem megvédjék a hazájukat"

Marine Le Pen, a Front national elnöke a France Interen

Hamis. A migránsok is csak a túlélést akarják. Többségük totalitárius országból érkezett és veszélyes, illegális úton (Szudán, Szíria, Eritrea, Afganisztán), ahol minden pusztul, az iskolákat, kórházakat megsemmisítik (oú les écoles et les hôpitaux ont été rasés), ahol semmi sincs, élelem, víz se.

Próbálják családjukat menteni. 2016 februárjában az Unicef (Unicef expliquait) kimutatta, hogy először a migrációs válság óta a nők és gyerekek lettek közöttük többségben.

"A migránsok nagy többsége férfi"

tobbsege ferfi
A jobboldali európai képviselő Nadine Morano kommentje aTwitteren

Hamis. Lehet, hogy nem tetszik Nadine Moranonak (N'en déplaise), de egyre inkább családok érkeznek az Unió területére. A menekültügyi biztosság számai szerint (derniers chiffres) a férfiak csak 53%-ot képeznek a görög, olasz, vagy spanyol partokhoz érők között.

Az Unicef kimutatta, hogy Macedónia felől Görögországba érkezőknek is közel 60%-a nő és gyermek (les enfants et les femmes représentent maintenant près de 60% des réfugiés).

B. M.

Add comment


Security code
Refresh