USA Today, 2017. július 26.

Bármit gondolunk is Putyinról vagy Trumpról, ők nukleáris szuperhatalmak elnökei: egy ellenkező nézet

szankciok
(Photo: Saul Loeb, AFP/Getty Images)

Több Oroszország elleni szankcióra törekedni jónak érezhető. De egy új hidegháború ösztönzése csak rossz irányba hajthatja az Egyesült Államokat. Ideje elkanyarodni egy ütköző útvonaltól, nem a gázra lépni.

Bármit is gondolsz Vlagyimir Putyinról – vagy éppen Donald Trumpról, – ők a világ nukleáris szuperhatalmainak az elnökei. Erősíteni az Oroszország elleni szankciókat annyi, mint növelni a feszültségeket. És ez rendkívül veszélyes.

Az év elején a Bulletin of the Atomic Scientists (Atomtudósok Közlönye) közelebbire állította kockázatbecslő “Ítéletnapi Óráját” az apokaliptikus éjfélhez, mint valaha 1953 óta. “A globális katasztrófa valószínűsége nagyon nagy, és nagyon gyors akciók szükségesek a szerencsétlenség kockázatainak a csökkentésére,” figyelmeztetett a Bulletin szakértői testülete.

Ha új szankciók veszik célba Oroszországot, az előre látható eredmények között lesznek a Kreml haragos válaszai és polarizáltabb magatartás mindkét országban, károsítva az enyhülés minden kilátását és hajtva a kölcsönös ellenségesség spirálját.

A demokrata törvényhozóknak igazuk van, amikor kigúnyolják a republikánusokat a “klímaváltozás tagadásáért”, de mindkét párt bezárkózott egyfajta “nukleárisháború-tagadásba” Oroszországot illetően. A legutóbbi szankciós törvényjavaslat része egy rögeszmének, amely Oroszországot szidva csekély teret hagy annak a megfontolására, hogyan csökkenthetők a nukleáris háború veszélyei a két ország között.

Egy ilyen háború borzalmas lenne. “Egy háború az amerikai és az orosz nukleáris arzenál bevetésével a Földet gyakorlatilag lakhatatlan állapotban hagyná,” Steven Starr szerint, aki a Physicians for Social Responsibility (Fizikusok a társadalmi felelősségért) országos tanácsának volt tagja.

A múlt télen William Perry volt védelmi miniszter figyelmeztetett: “Visszatérőben vagyunk az olyan veszélyekhez, amilyenek a hidegháború idején fenyegettek.” Ezek a gondok most még relevánsabbak és sürgetőbbek: “Egy új hidegháborúba kezdünk. Úgy látszik, alvajáróként sétálunk ebbe az új nukleáris fegyverkezési versenybe.”

Míg Oroszország elleni szankciókért parádézunk, az alvajárók a Capitol Hill-en az emberiség jövőjét veszélyeztetik.

(Ford. Szende Gy.)

Add comment


Security code
Refresh