Inosmi, 2017. júl. 13.

spectator
beavatkozas
© AP Photo, Alexander Zemlianichenko

2016. szeptember. A választás előtti kampány Hillary Clinton és Donald Trump részvételével, teljes gőzzel folyik. A Newsmax TV „America Talks Live” című műsorának vezetője, Steve Malzberg szenzációs újdonságot ismertet. De valamilyen érdekes okból, 2017 júliusában Malzbergnek ez a majdnem egyéves szenzációja mintha elveszett volna az Oroszországra és Trumpra vonatkozó hírek örvényében. És különösen erősen elveszett az ifjabb Donald Trumpról szóló izgalmas történetek legutolsó csoportjában.

Ismétlem: ez a Newsmax szenzációs híre volt. Majd egyéves. Íme, a címe:

Dick Morris: Bill Clinton Advised Russian President Boris Yeltsin in 1996.

(azaz: Bill Clinton 1996-ban tanácsokat adott Borisz Jelcin orosz elnöknek).

Néhány kulcsfontosságú mozzanat a Newsmax tudósítója, Jason Devaney riportjából:

Bill Clinton elnök az 1990-es években beavatkozott Oroszország belügyeibe és segített Borisz Jelcinnek újraválasztatni magát a második időszakra, amiről a Newsmax TV-t Dick Morris politológus tájékoztatta…

Szombaton Hillary [Clinton] beszédet mondott és figyelmeztette [az orosz elnököt, Vlagyimir] Putyint az amerikai választásokba való beavatkozás megengedhetetlen voltára. Külföldi beavatkozásról beszél az FBI, erre figyelmeztet Obama is, - mondta Morris. – Ez emlékeztet arra, ami 1996-ban történt”.

«Amikor Clintonnál dolgoztam, felhívott és ezt mondta: „Azt akarom, hogy Oroszország elnökévé Jelcint válasszák, nem a versenytársát, Gennagyij Zjuganovot a kommunisták közül.” Putyin Zjuganov fontos támogatója volt…»

«Mi, Clinton és én, gondosan megvizsgáltunk és elemeztünk mindent, majd Bill a „forró dróton” felhívta Jelcint és megmondta neki, milyen választás előtti filmeket kell vetíteni, hol kell kampányolni, milyen álláspontokat kell elfoglalni. Ő lényegében Jelcin politikai konzultánsa lett».

«Azt gondolom, hogy Putyinnak ez nem tetszett, ő ezt gyűlölte, Bill Clinton megengedhetetlen beavatkozásának tartotta. És nekem úgy tűnik, hogy teljesen elhatározott az elégedetlenségét Hillary Clintonon kitölteni és rajta bosszút állni».

Más szóval?

Felejtsék el Donald Trumpot – mind az elnököt, mind a fiát. Morris Putyinnak elégedetlenséget tulajdonít Hillary Clintonnal, de a dolog egyáltalán nem Hillary Clintonban rejlik. A lényeg Bill Clinton és az ő döntése egyenesen és személyesen beavatkozni az oroszországi elnökválasztásba.

Pillantsunk bele a 2010. évi brit Telegraph januári számába. Az egyik cikkben szó esik bizonyos Tatjana Jumaseváról. Ő Borisz Jelcin lánya. Olvassuk a cikket.

Mi a lényeg? Valamikor az orosz elnök Jelcin és a kiszolgálója, Vlagyimir Putyin szövetségesek voltak. Jelcin rokonszenvezett Putyinnal és az utódjává tette. De problémák keletkeztek. A továbbiakban a Telegraph beszél Jelcin lányáról, Tatjana Jumaseváról:

Ő világosan értésünkre adja, hogy az apja magán kívül van attól az irányvonaltól, amelyet az utóbbi években Putyin visz az országban. «Egy és más (abból, amit Putyin tesz) zavart és ingerültséget vált ki belőle», - jelentette ki (Jumaseva) a «Medvegy» orosz folyóiratnak adott interjújában. Példaként Jumaseva a szovjet állami himnuszt említi, amelyet Jelcin betiltott, mint a sztálini korszak utórezgését. Putyin ezt részlegesen visszaállította.

«Persze ő (Jelcin) ezt-azt nem úgy tett volna, mint Vlagyimir (Putyin), - tette hozzá. Én ezt pontosan tudom, és a papa sokszor beszélt nekem erről. Az ő véleménye szerint a következő elnöknek az új nemzedék politikusának kell lennie, demokratikus nézetekkel».

Kiderül, hogy létezett némi feszültség az oktató Jelcin és a tanuló Putyin között. És, ha visszatérünk Malzberg interjújához Dick Morrisszal, kiderül, hogy nem más, mint maga az Egyesült Államok elnöke, Bill Clinton avatkozott bele személyesen az elnökválasztásba Oroszországban. És ebben segített és közreműködött az egyik fő segítője: Dick Morris politológus.

Emlékezzünk vissza Morris nyilatkozatára:

«Azt gondolom, hogy Putyinnak ez nem tetszett, ő ezt gyűlölte, Bill Clinton megengedhetetlen beavatkozásának tartotta. És nekem úgy tűnik, hogy teljesen elhatározott az elégedetlenségét Hillary Clintonon kitölteni és rajta bosszút állni».

Így. Mit látunk?

A következőt.

Az Egyesült Államok elnöke, Bill Clinton, céltudatosan, előre megfontoltan és személyesen beleavatkozott az oroszországi elnökválasztásba. A választás győztese és elnök Borisz Jelcin lett, aki némi idő múltán megsértődött tanítványára és utódjára, Vlagyimir Putyinra.

De most gyorsan áttekerünk a 2016. évre.

Ebben az évben Vlagyimir Putyin mindenható orosz elnök. Tanítója és az exelnök, Borisz Jelcin már régen a történelembe távozott. És kit lát Putyin elnök az USA lehetséges új elnökeként? Hillary Clintont – annak az amerikai elnöknek a feleségét, aki megalázta Oroszországot, személyesen beleavatkozva annak elnökválasztásába. Putyin ösztönét túlságosan is könnyű elképzelni: reváns.

Mi a lényeg? Valamikor Jelcin orosz elnök és a kiszolgálója, Vlagyimir Putyin szövetségesek voltak. De Putyin nem Jelcinnel, hanem a kommunista Zjuganovval rokonszenvezett. Bill Clinton pedig mindent megtett azért, hogy összebeszéljen Jelcinnel. Hol volt ez idő tájt Donald Trump? New Yorkban, és ingatlanokkal foglalkozott. Ugyanezt tette ifjú fia, az ifjabb Don is. A „Tanítvány” sikersorozat megjelenéséig még nyolc hosszú év volt hátra. De az orosz elnökválasztásba személyesen beavatkozó Clinton elnök karnyújtásnyira volt. Mit akarok mondani?

Kívánságainkban mindig óvatosnak kell lennünk. A demokraták követelik a Trump és Oroszország közti kapcsolatok vizsgálatát. Éppen most? Igen, most, és e mellett elővezetik a nevetséges feltételezést, hogy az ifjabb Don Trump cselekedetei valahogyan az oroszokkal való összebeszélés tényét bizonyítják. Ideje, hogy a GOP (a Nagy Öreg Párt, a republikánusok) szélesre tárja az ajtókat és kezdje meg a Clinton-Oroszország összejátszás kivizsgálását. És nemcsak a Clinton Alap és Hillary mint külügyminiszter machinációiról, vagy a segítője, John Podesta kapcsolatairól beszélek.

Ideje felelősségre vonni magát Bill Clinton ex-elnököt. És Dick Morrist. És még Obama volt elnököt, Susan Rice-t és mind a többieket.

De, megint, mit mond a szólás? Légy óvatos a kívánságaidban. Az ifjabb Donald Trump cselekményei vizsgálatának minden lépését kísérnie kell kibővített vizsgálatnak Bill Clinton beavatkozásáról a régi oroszországi elnökválasztásba. És még tanulmányozni kell a 2016. évi következményeket Amerika számára, amelyek e beavatkozás eredményei.

Emlékezni kell a boldogult Howard Baker Tennessee-i szenátor, a Watergate botrányt vizsgáló bizottság tagja nevezetes szavaira.

Világos, hogy Clinton elnök összejátszott oroszokkal, hogy manipulálják az orosz elnökválasztást. Tehát? Tehát…Mit tudott Clinton elnök – és mikor?

(Ford. Szende Gy.)

Add comment


Security code
Refresh