Socialist Worker 2017. 06. 27.

Gázában alig van ivóvíz és kórházi ellátás, s az ENSZ közel-keleti különleges megbízottja "humanitárius válságtól" tart. A palesztinok viselik a regionális hatalmi harcok legnagyobb terheit.

gaza13
Gyertyák égnek gázáért egy 2008-as londoni demonstráción (fotó: Guy Smallman)

Gáza a robbanás szélére került. Az Övezetben élő palesztinok megszenvedik, hogy Izrael a múlt héten drasztikusan csökkentette az áramellátást.

A gázaiak már naponta csak négy órás áramellátás mellett éltek amióta az egyetlen erőművükből április közepén elfogyott az üzemanyag. Ezt az erőművet 2006 óta kétszer bombázta Izrael. Most pedig az izraeli bénító blokád miatt már nem is képes áramot termelni.

A Vörös Kereszt szerint az áramtermelés szűkössége miatt az Övezet "általános összeomlás" előtt áll. Ennek ellenére Izrael 60 %-kal csökkentette a szállított villamos energiát a múlt héten. A Gázában élő orvos, dr. Mona el-Farra elmondja, hogy az energiahiány mindent - a mindennapi életszükségletektől kezdve az életfontosságú infrastruktúráig - az összeomlás peremére sodort. "A helyzet rendkívül rossz, és napról napra tovább romlik. Az embertelen helyzet az élet minden területét érinti. Nincs elég energia, hogy a szennyvíz- és vízkezelő rendszerek rendben működjenek. Ez érinti a Gázai Övezet nagy részén a vízellátást. Az embereknek nincsen elegendő vizük a sűrűn lakott városrészekben és a menekült táborokban."

Az áramkiesések következményei

A forró és túlnépesedett városban egykor a part menti strandok látogatása az egyetlen menedék volt. De az alig működő szennyvíz-tisztító rendszerek mellett naponta mintegy 100 millió liter kezeletlen szennyvíz ömlik a gázai parti vizekbe. A doktornő beszámolója tanúsítja az emiatt bekövetkezett fertőzéseket.

De a kórházak és a klinikák nagyrészt a napelemekre és a tartalék-generátorokra hagyatkozva tovább küszködnek a helyzettel. "A gépeknek - a mesterséges vérkeringető gépeknek, a szellőző rendszereknek, az inkubátoroknak - mind villamos energiára van szükségük. Ha ezek bármelyikét - akárcsak másodpercekre is - kikapcsolják, ez kihat az oxigén-ellátásra, a babák életére. Emellett nincsen elegendő gyógyszer sem a kórházakban. Hiányzanak az olyan alapvető gyógyszerek, mint az antibiotikumok, s nincsen elegendő gyógyszerünk a rákbetegek kezelésére."

És ezen felül a palesztinoknak nincsen otthon sem energiájuk, hogy működtessék a hűtőgépeiket vagy hogy este villanyt gyújtsanak. Sokan az otthoni tartalékgenerátoraikat működtetik, vagy az elemeiket használják fel. De ez további anyagi terhelést jelent egy olyan városban, ahol az emberek legalább 65 %-a szegénységben él.

A népességben nő a feszültség

A népességben nő a feszültség, és ezért egyértelműen Izrael a felelős. "A blokád és a megszállás mindenre kihat. A humanitárius katasztrófa oka a politikai helyzet" - véli Mona doktornő. "Az emberek lelki-állapota nagyon bizonytalanná vált. Frusztráltak, veszekedősek, boldogtalanok."

De még kitartanak a blokád ellenére is. "Nem szeretném, ha azt gondolnák, hogy legyőzöttek vagyunk" - teszi hozzá Mona. "A gázaiak nagyon erősek!"

A palesztinok a regionális hatalmi játékok sakkfigurái

A hatalmi válság a Gázát kormányzó Hamaszt Egyiptom karjaiba lökte. Az elmúlt héten a Hamasz és Egyiptom egyezséget kötött, miszerint a Gáza déli határait ellenőrző Egyiptom üzemanyagot fog szállítani a Hamasznak. Az üzemanyag-szállító járművek az elmúlt szerdán megérkeztek Gázába.

A Hamasz válaszul megígérte, hogy erősíti "biztonsági koordinációját" az egyiptomi határon. Ezen felül azt is engedélyezték, hogy Mohammed Dahlan, korábbi Fatah-párttag és a Hamasz ellenfele, fontos tisztséget kapjon Gázában.

A Fatah részéről Dahlan feladata az volt 2006-ban, hogy a Hamaszt megdöntse. De miután ez nem sikerült, kiutasították a Nyugati Partról. Most Gáza színeiben tárgyal Izraellel és Egyiptommal. Ez annak a jele, hogy a tízéves blokád és háború után a Hamasz most meggyengült.

Egyiptom támogatja, hogy Katart blokád alá helyezzék az Irán támogatását élvező Hamasszal ápolt kapcsolatai miatt. Egyiptom Irán helyett maga felé akarja fordítani a Hamaszt. Azon is fáradozik, hogy Dahlant a Palesztin Hatóság elnökének, Mahmud Abbasznak kihívójaként építse fel. Ez kényes helyzetet teremthet az USA-val szemben, akik Abbaszt támogatják és a Hamaszt terroristának kezelik.

De bármi is történik, az nem lesz jó a palesztinoknak, akik az egyiptomi forradalom idején kerültek közelebb a szabadsághoz, amikor Egyiptom időszakosan feloldani kényszerült a blokádot.

Csak egy alulról jövő felkelés vethet véget a gázai tragédiának!

A nyugati-parti kormány áll a villamos-energia csökkentése mögött

Izrael a felelős a palesztin lakosság minden szenvedéséért, akiket bebörtönöz és bombáz Gázában. De a Palesztin Hatóság segíti őket. Izrael azután szüntette meg a gázai villamos-energia-ellátást, miután Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke erre kérte. Abbasz, a Fatah párt vezetője arra akarja kényszeríteni a Hamasz csoportot, hogy adja fel Gáza ellenőrzését. A Fatahnak azután kellett Gázát elhagynia, miután nem sikerült a 2006-os palesztin választásokat megnyerő Hamaszt megdönteniük.

De a Hamaszt Gázában elszigetelték, miközben a Fatah vezeti a Nyugati Part Palesztin Hatóságát. A Palesztin Hatóság azóta működik együtt a megszállókkal, mióta a Fatah vezetői 1993-ban egyezséget kötöttek az USA-val és Izraellel. A palesztin állam ígérete érdekében el kellett fogadniuk az izraeli uralmat. Fel kellett adniuk igényeiket azokra a területekre, amitől megfosztották őket, amikor Izrael 1948-ban megalakult. Kötelezettséget vállaltak, hogy minden ellenállásra lecsapnak.

A közelmúltban Donald Trump amerikai elnök megkísérelte ennek az ál "békefolyamatnak" a megújítását, utalva arra, hogy tárgyalásokat folytat majd, ha Palesztin Hatóság több engedményre is hajlandó lenne.

De Izrael ismét kinyilvánította, hogy soha nem fog egy palesztin államot elfogadni. Arra használja fel ugyanis a tárgyalások kilátását, hogy az ellenállás vitorláiból kifogja a szelet, miközben újabb földet rabol el. Éppen a múlt héten kezdett bele egy újabb telep létrehozásába a Nyugati Part közepén.

Fordította. Kleinheincz Ferenc

Add comment


Security code
Refresh