Blog

New York Times, 2017. június 13.

sanders
Bernie Sanders májusban a Capitolium előtt. Alex Wong/Getty Images

2016-ban a Demokrata Párt elvesztette az elnökséget, az amerikai történelemben talán a legnépszerűtlenebb jelölttel szemben. Az utóbbi években a demokraták a Szenátust és a Házat is elvesztették a jobboldali republikánusokkal szemben, akiknek a szélsőséges ágendája messze van attól, ahol a legtöbb amerikai található politikailag. A republikánusok most a kormányzati hivataloknak majd kétharmadát ellenőrzik és az utóbbi kilenc évben mintegy ezer helyet nyertek az államok törvényhozásaiban. 24 államban a demokratáknak szinte egyáltalán nincs politikai befolyásuk.

Jacobin, 2017. jún. 8.

jeremycorbyn
Fotó: Carl Court

Nem törődöm vele, ha ténylegesen nem is győzött – ő győzött. Jeremy Corbyn adott nekünk egy követendő tervrajzot az eljövendő évekre.

Lehet, hogy a torik ma késő éjjel még hatalmon vannak, de Jeremy Corbyn ma győzött.

Igen, tudom, hogy ez szégyentelen ferdítés, de hallgassanak ide: az utóbbi néhány hét igazolja a Labour baloldalát és nemzetközi együttgondolkodóit Corbynnal.

der Freitag, 2017. 06. 08.

A londoni merénylet után nyilvánvaló, hogy a Nyugat terror-ellenes politikája csődöt mondott: a Közel-Keletnek átfogó békekonferenciára lenne szüksége és az idegen hatalmak visszavonulására a térségből

Moszul
Egy kisfiú 2017 áprilisában az Iszlám Állam elleni harcban lerombolt házak között Nyugat_Moszulban.
Foto: CHRISTOPHE SIMON/AFP/Getty Images

A londoni merényletek szomorúsággal és undorral töltenek el bennünket. De a bombákkal vívott háború mégsem a helyes válasz erre. Ezt már 15 éve folytatjuk, de ettől minden még rosszabb is lett. Egyetlen értelmes ember sem csapkod lécekkel a feldühödött szúrós darazsakkal teli fészekbe. Mivelhogy attól a darazsak még jobban feldühödnek. De mi a háborúinkkal éppen ezt tesszük!

The Guardian, 2017. jún. 6.

megvalaszthatatlan
Illusztráció: Andrzej Krauze

London belvárosában, egy koktélpartin, nem sokkal az után, hogy Jeremy Corbynt először választották a Labour párt vezetőjéül, egy fiatal újságíró beszélt nekem a tényekről, ahogyan ő azokat látta.

Jacobin, 2017. május 22.

egyetem
Yale Egyetem 1997. augusztus Kent Kanouse / Flickr

A Yale University ma kezdi a 316. tanévét. Ragyogó fiatalemberek és büszke szüleik gyűlnek össze a makulátlan New Haven kampuszon, türelmetlenül megkezdeni a felmászást az amerikai siker létráján. Érkezésük napján már biztosan tudták, hogy az áthaladásuk egy ilyen magasztos intézményen felkészíti őket az életre pénzügyi biztonságban és magas társadalmi pozícióban. Más szóval, tudják, hogy “helyzetben vannak” a haladáshoz az elit Amerika kifinomult világa felé.