Blog

REGNUM, 2017. márc. 21.

A NATO vezetőinek politikai retorikáját meg kell különböztetni a tömb valódi katonai gyakorlatától.

NATO
NATO

A NATO bővítése keletre és az USA és szövetségesei fegyveres erőinek a jelenléte a Baltikumban mint az „Oroszország lehetséges támadásától” való védelem eszköze – hamis cél. Nyugalmazott tábornokok könyvei Oroszországnak a Baltikum elleni támadásáról, egyes politikusok nyilatkozatai – mindez nem több mint információs zaj az alapcél álcázására; az USA EU feletti kemény ellenőrzésére a NATO struktúráin keresztül. Ameddig az EU érdekes lesz az USA számára mint az Oroszországgal való szembenállás eszköze, addig a NATO bővülése, légvédelmi rendszereinek létesítése és közös gyakorlatai Oroszország határai mentén folytatódni fognak.

junge Welt 2017. március 20.

Sarlo es kalapacs
2009-ben egy moszkvai pap szerint amikor Sztálin betiltotta az abortuszt, és a válásokat megnehezítette, a születési arányszám mégis megnövekedett
Fotó: Vladimir Lavrov/Reuters

A Földön a biológusok szerint évente több tízezer faj pusztul ki. Hogy a különleges madarak, vagy olyan bogarak mellett, amelyeknek csak a latin nevét ismerjük, a viták a saját fajtánk kipusztulásának veszélyeiről is szólnak, az emberek számára alig nyomon követhető. Tény azonban, hogy a homo sapiens nemzeti alfajtáiról szólva a fenyegető kihalás miatti panaszkodás egyáltalán nem ritka - habár az evolúció szempontjából édes mindegy, milyen fajok népesítik be a földet. Az ilyen vitáknak mindig is nagy keletje volt Oroszországban.

New York Times, 2017. márc. 13.

 bacevich master768
Scott Menchin

BOSTON — Emlékeznek Afganisztánra? A valaha is leghosszabb háborúra az amerikai történelemben? Háborúk esetén nekünk, amerikaiaknak szelektív a memóriánk. A 2001 októberében kezdődött afgán háború rászolgált a megkülönböztetésre: már elfelejtették, miközben még folyik.

nyomorszeleblog.hvg.hu, 2017. január 21.

Ritok NoraSokat gondolkodom azon, vajon milyen hangsúlyokkal döntenek szociális kérdésekben a döntéshozók? Mondjuk, hogy valami krízishelyzet, mint pl. most az extrém hideg, vagy az influenzajárvány szerepel-e az intézkedések között? A héten olvastam a megyei lapban a polgármesterek beszámolóját, hogy a szociális tűzifa programjában a kért támogatásnál jóval kevesebbet kaptak, csak egy-két hétre oldja meg a fűtésgondokat. Most újra mínusz 10 fok alatt van a hőmérséklet, és sokaknál nincs elég tüzelő. Sőt, van, ahol helyi rendelet alapján csak az kaphat a tüzelőből, akinek nincs köztartozása... ha nem fizette a kukadíjat, nincs fa.

kprf.ru, 2017-03-10

Emlékezve idén, a századik évfordulóján a Nagy Októberi Szocialista Forradalomra, hangsúlyoznunk kell a tényt, hogy éppen annak következtében vált lehetségessé a győzelmünk az emberiség történetében legborzalmasabb ellenség, a fasizmus ellen vívott háborúban. Október és a Győzelem eltéphetetlenül összefüggenek.

Az alábbi magyar nyelvű szöveg a cikk befejező részének a fordítása. A nagyobb terjedelmű, orosz nyelvű előző rész az orosz és a szovjet állam, a gazdaság és a fegyveres erők egész 20. századi történetét értékeli sok adattal alátámasztva.